Kako se prenosi korona virus?

Šta je korona virus?

U zadnjih nekoliko dana svijet je u panici zbog pojave novog, dosad nepoznatog virusa – korona virusa. Korona virus se najprije pojavio u Kini, u gradu Wuhan, odakle se počeo širiti ostatkom svijeta.Izvan Kine zabilježeni su slučajevi zaraze korona virusom na Tajlandu, Japanu, Tajvanu, Južnoj Koreji, Filipinima, SAD-u, ali i diljem Europe.

Korona virus pripada obitelji respiratornih virusa koji mogu uzrokovati različite bolesti, od obične prehlade do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i bolesti poznate kao respiratorni sindrom Bliskog istoka.

Korona virus navodno je srodan virusu SARS koji izaziva smrtnost kod svake desete osobe. Prema posljednjim podacima, korona virusom zaraženo je 80 239 osobaod posljedica zaraze preminulo je njih 2666, dok je izvan Kine zaraženo 2459 osoba u 33 zemlje, a prijavljena su 34 smrtna slučaja.

Korona virus simptomi

Simptomi zaraze korona virusom uključuju: povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i otežano disanje. Do sad nije zabilježeno dovoljno informacija koje bi poslužile za razumijevanje načina prenošenja i kliničku sliku manifestacije novog virusa, a nije poznat ni izvor novog virusa.

Prenošenje korona virusa

Sumnja se da se korona virus najprije pojavio kod životinja pa se vjerojatno proširio i na čovjeka.

Iako je poznato što je korona virus i da uzrokuje upalu pluća, način prenošenja još uvijek nije poznat. Sumnja se da se korona virus širi kapljičnim putem – kašljanjem, kihanjem i govorom, a razdoblje inkubacije iznosi i do 14 dana.

Virus se može prenijeti s čovjeka na čovjeka ili sa životinje na čovjeka, zato je jako važno poštovati mjere opreza koje je raspisala Svjetska zdravstvena organizacija.

Liječenje korona virusa

Budući da je riječ o novom, dosad nepoznatom virusu, još uvijek nema cijepiva za korona virus. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), objavila je mjere opreza koje pomažu ljudima da se zaštite od korona virusa, a to su:

  • nošenje maske preko usta u slučaju zaraze
  • izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje pate od akutnih respiratornih infekcija
  • izbjegavanje bliskog kontakta s domaćim i divljim životinjama na područjima pogođenima virusom
  • često pranje ruku, pogotovo nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima i boravka u njihovoj okolini
  • termička obrada mesa i jaja
  • stavljanje maramice prilikom kihanja i kašljanja

U slučaju pojave simptoma koji upućuju na respiratorne bolesti prije, za vrijeme ili nakon putovanja, WHO upućuje putnike da potraže liječničku pomoć.

Prevencija je ključ svega stoga stručnjaci upozoravaju da bi trebali redovito prati ruke i čuvati se od korona virusa na isti način kako se čuvate i od sezonskih bolesti.

Izvor: centarzdravlja.hr

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite Vaš komentar!
Unesite ime ovdje