Iranski “osvetnički” raketni napad na vojnu bazu SAD-a u Iraku

Najmanje šest raketa pogodilo je zračnu bazu Al-Asad u zapadnom Iraku, u kojoj se nalaze američke trupe, a postoje nepotvrđeni izvještaji o čak 30 raketa. Do incidenta dolazi kada SAD i Iran stoje na rubu otvorenog rata.

Višestruke “mete”našle su se na udaru iranskih balističkih i krstarećih raketa, javio je Fox News pozivajući se na anonimne zvaničnike Pentagona. Zvaničnog potvrđenja Ministarstva odbrane SAD nema.

Iranska novinska agencija FARS izvijestila je o lansiranju višestrukih raketa u znak osvete za prošlonedjeljni udar bespilotnih letjelica kojim je atentat na šefa Quds snaga IRGC-a generala Qassema Soleimanija na međunarodnom aerodromu Bagdad, zajedno s nekoliko čelnika iračke šiitske milicije.

Anonimni zvaničnici Pentagona tvrde da su projektili došli s iranskog tla, što će biti prvo otkad je iransko-irački rat završen 1988. godine.

Napadi dolaze nakon što je američki predsjednik Donald Trump isključio bilo kakvo povlačenje SAD-a iz Iraka, suprotno pismu koje je u ponedjeljak vladi u Bagdadu poslao regionalni američki zapovjednik.

Izvlačenje američkih vojnika bi Irak pretvorilo u teritoriju Irana, rekao je Trump. Također je prijetio Iranu s „ogromnim“ udarima ako se usude napasti američke snage.

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite Vaš komentar!
Unesite ime ovdje