Migranti doneli otrovnu vrstu pauka na naše prostore?

Jučer na društvenoj mreži Facebook osvanuo je post jedne naše sugrađanke, koja opravdano izjavljuje zabrinutost i upozorava na postojeći problem. Naime, radi se o specifičnoj, otrovnoj vrsti pauka. Pauk je poznatiji kao Mouse Spider, koji živi u Australiji, a ima ga i u Aziji.

Mouse spider (Missulena occatoria)

Missulena je rod pauka migalomorfa iz porodice Actinopodidae, koji se ponekad nazivaju i mišiji pauci.Prvi put ga je opisao Charles Athanase Valckenaer 1805. godine.

Postavlja se pitanje, kako je ova vrsta pauka dospela u BiH? Kako autorica posta navodi: “Ili je pobjegla iz terarija ili je došla u nekom koferu…nećemo saznati.” U svakom slučaju, razlog za brigu postoji.

Kako saznajemo, ova vrsta pauka uvek ide u paru. Savetujemo da ukoliko pronađete jednog, obavezno pretražite svoje domove jer i drugi najverovatnije blizu. Ako neko ima više informacija o ovoj vrsti pauka ili zna nešto što može pomoći prilikom rešavanja ovog problema molimo Vas pišite svoja iskustva, savete i informacije u komentaru kako bismo ih mogli podeliti i pomoći onima koji imaju sličan problem.

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite Vaš komentar!
Unesite ime ovdje