Nesavršenstvo kao prednost

Mnogi misle da je perfekcionizam dobra osobina, ali istraživači su otkrili da može imati opasan uticaj na mentalno zdravlje – i to u porastu.

Sjedite na razgovoru za posao, nervozno se znojite kroz svako postavljeno pitanje, a onda vam pada najteže: „Koji je vaš najgori kvalitet? Odgovor “perfekcionizam” može pomoći da osigura radnu poziciju. No, je li perfekcionizam zapravo dobra osobina?

Da biste bili zdrav i uspješan čovjek, morate učiti na svojim greškama; i da biste mogli učiti na svojim greškama, ne smijete se osjećati loše radeći greške. Ali generalno, perfekcionisti se osjećaju mnogo loše kada učine grešku. Sklone su izbjegavanju grešaka pridržavajući se zadataka za koje se osjećaju najugodnije ili pretjerivanjem u preprekama, osjećajući više krivice, stida i bijesa kada pogriješe.

Perfekcionizam je u porastu i povezuje ga se s čitavim nizom problema mentalnog zdravlja, uključujući depresiju, tjeskobu i samopovređivanje.

Perfekcionizam je, na kraju krajeva, krajnje samodestruktivan način kretanja svijetom. Izgrađen je na potresnoj ironiji: činjenje i priznavanje grešaka je nužan dio odrastanja i učenja i biti čovjek. Takođe vas čini boljim u karijeri i odnosima i životu uopšte. Izbjegavajući pogreške po bilo koju cijenu, perfekcionist može otežati postizanje vlastitih visokih ciljeva.

Nedostatak perfekcionizma nije samo to što vas sprječava da budete svoje najuspješnije i produktivnije ja. Perfekcionističke tendencije povezane su sa spiskom kliničkih problema: depresija i anksioznost (čak i kod djece), samopovređivanje, socijalni anksiozni poremećaj i agorafobija, opsesivno-kompulzivni poremećaj, prejedanje, anoreksija, bulimija i drugi poremećaji prehrane, post -traumatski stresni poremećaj, sindrom hroničnog umora, nesanica, čuvanje, dispepsija, hronična glavobolja i, što je najjače od svih, čak i rana smrtnost i samoubistvo.

Perfekcionizam može biti poseban izazov za liječenje. Možete trenirati nekoga da bude više samilostan u terapijskom okruženju. Ali ako se vrate u ured, recimo, sa istim zahtjevnim šefom i istim dubokim osjećajima ponašanja, puno toga može izaći na vrata.

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite Vaš komentar!
Unesite ime ovdje