12 dobrih vijesti za ljude koji brinu o Zemlji

Okolina je sve oko nas, živo i neživo. Trenutno se suočavamo sa problemima zaštite okoliša poput globalnog zagrijavanja, klimatskih promjena i zagađenja između ostalog. To takođe jasno utječe na svakog čovjeka, životinju i naciju na Zemlji. Naši postupci, međutim, nisu bili u korist zaštite ove planete i svi svakodnevno primamo loše vijesti o izumiranju životinja, izgaranju šuma i prirodnim katastrofama koje svuda napadaju. Pogledajmo svijetlu stranu i vidimo dobre vijesti za ljude koji brinu o Zemlji:

#1
Najveća elektrana na ugalj u Sjevernoj Americi pretvorena je u solarnu farmu od 44 megavata sa 192, 431 fotonaponskim panelima. Takođe se prostiru na 260 hektara i nalaze se na obali jezera Erie u Ontariju u Kanadi. Ovo će proizvesti dovoljno električne energije za napajanje više od 7, 200 domova.

#2
Putovi u Edinburghu, Škotska, zatvorit će se za promet prve nedjelje svakog mjeseca kako bi se smanjilo zagađenje zraka. Edinburgh je ujedno i prvi grad u Velikoj Britaniji koji se pridružio pokretu Otvorene ulice, projektu zagovaranja i suradnji koji otvara ulice i javne prostore.

#3
Maine je postao prva američka država koja je zabranila stiropor, također poznat kao polistiren. Zakonom, koji također stupa na snagu 1. siječnja 2021., zabranjeno je restoranima, ugostiteljima, kafićima i trgovinama korištenje predmeta napravljenim od stiropora.

#4
Trkači Londonskog maratona 28. aprila 2019. godine dobili su iznenađujuće ugađanje žeđi tokom trčanja. Umjesto boce sa vodom, dobili su jestive vrećice od morskih algi ispunjenim sportskim napitkom. Torbica morskih algi naziva se Ooho i pomogla je u smanjenju upotrebe stotina hiljada plastičnih boca.

#5
Rekordan broj ugroženih ptica Kakapo se izlegao tijekom neobično duge sezone uzgoja u Novom Zelandu. To je takođe dramatično povećalo broj rijetkih autohtonih papagaja. Iako se ne očekuje da će svi dostići odraslu dob, očekuje se dramatično povećanje sadašnje odrasle populacije koja broji 147 papagaja.

#6
Istraživači sa dva australijska univerziteta razvili su podvodnog robota, LarvalBot. Robot se takođe autonomno kreće duž oštećenog dijela grebena, zasijavši ih stotinama hiljada mikroskopskih beba koralja. Buduće verzije robota, s druge strane, trebale bi biti u mogućnosti da rasuju milione dječjih koralja kako bi se ubrzao ponovni rast oštećenih grebena. Također planiraju testirati LarvalBot na grebenu na Filipinima.

#7
Sikhsi imaju za cilj posaditi milion stabala kao „dar cijeloj planeti“, sa nadom da će obrnuti pad u sačuvanju okoliša i pomoći ljudima da se ponovo povežu sa prirodom. Ovo ujedno služi i za proslavu kojom se obilježava 550 godina od osnivača sikizma, Gurua Nanaka. Takođe su već započeli s sadnjom autohtonih stabala, grmlja i cvijeća poput lješnjaka i gloga u Langford Parku. Oni već istražuju lokacije u školama, parkovima i rekreacijskim zonama.

#8
Kompanija Walt Disney sve se više okreće solarnoj energiji i otvorila je svoj najnoviji masivni solarni pogon. Ovo takođe stvara dovoljno snage za održavanje Disneyeva četiri centralna tematska parka na Floridi. Nova elektrana takođe se pridružuje postojećoj solarnoj farmi u blizini Epcota iz 2016. godine. Disneyjevi obožavatelji sigurno će na prvi pogled prepoznati solarnu farmu jer su 48 000 solarni paneli oblikovani u obliku glave Mickey Mousea.

#9
Morgan Freeman pretvorio je svoj ranč od 50 hektara u džinovsko utočište meda kako bi spasio pčele. Bavio se pčelarstvom 2014. godine dok je očuvao i spasio divlje pčele u zdravim sredinama. Takođe, uveo je 26 košnica pčela iz Arkanzasa na svoj ranč u Misisipiju. Freeman, potom, pčele hrani šećerom i vodom, te biljkama magnolije, lavandom i djetelinom pogodnom za pčele.

#10
Brazilski fotograf Sebastião Salgado i njegova supruga Léila Deluiz Wanick Salgado odlučili su započeti proces pošumljavanja. Osnovali su i Instituto Terra na koji su već posadili 4 miliona mladica i vratili šumu iz mrtvih. Međutim, u početku životinje nisu dolazile i šuma je ostala tiha. Sad su se vratile divlje životinje i okolo se čula kakofonija ptičjih poziva i insekata. Sve u svemu, vratile su se 172 vrste ptica i 33 vrste sisara, dok se čitav ekosustav obnovio od nule.

#11
Sam Aquaman Jason Momoa prikupio je 31.000 dolara za prikupljanje sredstava u borbi protiv plastičnog zagađenja. Takođe je izrazio da je [saznao] kako postoje djeca koja mu prilaze upravo zbog toga. Nikada nije razmišljao da bude uzor. To ga je navelo da shvati da želi spasiti planetu od plastike za jednokratnu upotrebu. On ima i novu kompaniju Mananalu, koja proizvodi vodu iz konzerve i koja može biti alternativna plastična boca za vodu za jednokratnu upotrebu.

#12
Na planini Mount Everest je pokrenuta ogromna kampanja čišćenja desetljeća smeća i leševa. 45-dnevna kampanja čišćenja planine Everest koja je pokrenuta 14. aprila s ciljem da se očisti najviša planina na svijetu. Ova kampanja također nastoji poništiti štetu na kojoj su predmeti zaostali poput opreme za kampiranje, praznih kanistera za gorivo, ambalaže s hranom, boca piva i ogromne količine ljudskog izlučivanja.

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite Vaš komentar!
Unesite ime ovdje