Magnituda potresa u Tuzli iznosila je 4,9 prema Richteru. Zabeleženo jos potresa na području BiH

Seizmološka služba Republike Hrvatske zabilježila je danas u 15.01 jak potres magnitude 4,9 prema Richteru s epicentrom u blizini Tuzle koji se, prema dosadašnjim informacijama, u Hrvatskoj osjetio u Slavoniji i Baranji, priopćio je Seizmološki zavod. 

“U petak, 30. kolovoza u 15 sati i 1 minutu seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres s epicentrom u blizini Tuzle (BiH), 64 km jugoistočno od Slavonskog Broda. Magnituda potresa iznosila je 4,9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je V-VI  (pet do šest) stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice”, stoji u priopštenju dežurnog seizmologa. 

Još jedan zemljotres u BiH

Potres jačine 4,7 stepeni Richterove skale pogodio je danas oko 15.00 sati šire područje Tuzle. Nakon njega, zabeleženo je novo podrhtavanje tla na ovom području. Prema merenjima Evropskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar potresa jačine 2,8 stepeni Richterove skale je zabeležen pet kilometara južno od Srebrenika, na dubini od 10 kilometara.

Prema merenjima Evropskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), još jedan epicentar je zabeležen šest kilometara severno od Mramora, na dubini od 10 kilometara.

“Još uvijek nemamo vijesti o mogućoj materijalnoj šteti, ali na osnovu instrumenata možemo zaključiti da bi moglo biti manjih šteta”, kazao je za Fenu Ivan Brlek, seizmolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Bosne i Hercegovine (FHMZBiH). Prema dosadašnjim informacijama iz BiH, nije zabilježena veća materijalna šteta, a s nekih fasada u Tuzli padale su cigle, očekuju se vesti o procenjenoj štetiti u narednim danima.

Potres se osetio i na području Sarajeva, ali i mnogih drugih bh. gradova kao i u susednim zemljama Srbiji, Mađarskoj, Rumuniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite Vaš komentar!
Unesite ime ovdje