Predsjednik Jair Bolsonaro optužio je zapadne vođe za “kolonijalistički način razmišljanja”

Brazilski dužnosnici kažu kako će vlada odbiti više od 22 milijuna dolara obećenih na samitu G7 u Biarritzu kako bi se pomoglo u borbi protiv bijesnih požara iz Amazona.

Emmanuel Macron najavio je u ponedjeljak da će se financiranje odmah osloboditi i da se može potrošiti na više vrsta aviona za gašenje požara kako bi suzbili rekordne požare u prašumi koji su alarmirali ekologe.

Brazil nije odmah dao razlog za odbijanje novca, ali njegov predsjednik Jair Bolsonaro prethodno je optužio g. Macrona da je prihvatio “kolonijalističku” misao na samitu vodećih razvijenih zemalja u Francuskoj.

Šef osoblja kancelarije Bolsonara, Onyx Lorenzoni, rekao je za novinsku web stranicu G1 da “cijenimo [ponudu], ali možda su ti resursi važniji za pošumljavanje Europe”.

I u nastavku oštrog pljuska između Francuske i Brazila koji je prijetio da će zasjeniti trodnevni samit, Lorenzoni je rekao da je pomoć bila licemjerna nakon požara u pariškoj katedrali Notre-Dame.

“Macron ne može izbjeći ni požar predvidiv u crkvi koja je mjesto svjetske baštine. Što on namjerava naučiti našu zemlju? “Rekao je.

Brazilski ministar zaštite okoliša u početku je pozdravio ponudu sredstava iz skupine G7, kao i odvojeno obećanje u iznosu od 10 milijuna funti od Velike Britanije i 9 milijuna funti iz Kanade.

Druge su skupine također ponudile podršku za najveći svjetski ponor stakleničkih plinova. Earth Alliance, nova zaklada za zaštitu okoliša koju je podržao Leonardo DiCaprio, obećava pomoć u iznosu od pet milijuna dolara, rekavši da je Amazon jedna od “najboljih obrana” protiv klimatskih promjena.

Čini se da je promjena u stavu nastupila nakon što se predsjednik Bolsonaro u ponedjeljak susreo sa svojim ministrima. Brazilski predsjednik, koji je i ranije bez dokaza tvrdio da su nevladine organizacije možda započele požare kako bi diskreditirale njegovu vladu, sugerirao je da Zapad pokušava dobiti pristup prirodnim resursima svoje zemlje.

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite Vaš komentar!
Unesite ime ovdje