Rusija lansira jezivog humanoidnog robota Fedora u svemir

Humanoidni ruski robot koji može pucati iz pištolja krenuo je u svoju prvu ekspediciju na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) u četvrtak.

Robot, nazvan “Fedor”, naredne dvije nedjelje testirat će svoje veštine jer pomaže posadi na ISS-u, radeći zadatke koji se smatraju visoko rizičnim za ljude. Ime ruskog robota skraćeno je za Finalno eksperimentalno istraživanje demonstracijskih objekata.

Fedor je odjeknuo riječima sovjetskog kozmonauta Jurija Gagarina, prvog čovjeka u svemiru, tokom lansiranja u četvrtak. “Idemo. Idemo “, rekao je robot.

Očekuje se da će se robot koji može rukovati oružjem nastaniti na Međunarodnoj svemirskoj stanici i trebao bi pomoći ljudskoj posadi u rizičnim zadacima.

To je prvi Skybot F-850 koji je Rusija poslala u orbitu, nakon NASA-inog Robonauta 2, koji je u svemir otišao 2011. godine sa sličnom svrhom. Japan je to učinio s manjim robotom zvanim Kirobo u 2013. godini.

„Glavna svrha robota je da se koristi u operacijama koje su posebno opasne za ljude na brodu i u svemiru“, rekla je ruska svemirska agencija Roscosmos nakon lansiranja robota.

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite Vaš komentar!
Unesite ime ovdje