Amazonski institut za zaštitu okoliša (Ipam) izvijestio je da je nedavni porast broja požara u Amazoni izravno povezan s namjernim krčenjem šuma.

Iako će tačna razmjera krčenja šuma u prašumi biti izvjesna tek kada se krajem 2019. godine objave brojke, preliminarni podaci sugeriraju značajan porast.

Nacionalni institut za svemirska istraživanja (Inpe) prati sumnju na krčenje šuma u stvarnom vremenu koristeći satelitske podatke, šalju upozorenja oblastima koja su možda očišćena.

Samo u julu je poslato više od 10.000 upozorenja.

Krčenje šuma bilo je 278 odsto veće u julu 2019. godine u odnosu na juli 2018. godine, prenosi Inpe.

Prema podacima službe za nadgledanje atmosfere Kopernika (Cams), koja je dio programa za promatranje Zemlje Evropske unije, dim putuje sve do Atlantske obale.

Požari su ispuštali veliku količinu ugljičnog dioksida, što je ekvivalentno 228 megatona do sada ove godine, prema Camsu, najveća od 2010. godine.

Također emitiraju i ugljični monoksid – plin koji se oslobađa kada se drvo sagorije i nema mnogo pristupa kiseoniku.

Karte iz Camsa pokazuju da se ovaj ugljični monoksid – toksičan u visokim razinama – prenosi van obalnih linija Južne Amerike.

Bazen Amazonije – dom oko tri miliona vrsta biljaka i životinja i milion domorodačkih stanovnika – presudan je za reguliranje globalnog zagrijavanja, jer njegove šume svake godine apsorbiraju milione tona emisija ugljika.

Ali kada se sječu ili spaljuju drveće, ugljik koji pohranjuju oslobađa se u atmosferu i smanjuje se sposobnost prašume da apsorbira emisiju ugljika.

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite Vaš komentar!
Unesite ime ovdje