Ogromni oblak nuklearnog zračenja koji je 2017. širio kontinentalnu Europu povezan je sa nepriznatom nuklearnom nesrećom na jugu Rusije, objavio je međunarodni tim naučnika.

Stručnjaci kažu da je oblak radijacije otkriven nad Europom krajem septembra 2017. mogao uzrokovati samo nesreća prerade nuklearnog goriva u proizvodnom udruženju Mayak, nuklearnom postrojenju u čelijabinskoj regiji Uralskih planina u Rusiji, nešto između podneva 26. septembra i 27. septembra

Rusija je potvrdila da je tada nad Uralom otkriven oblak nuklearne radijacije, ali zemlja nikada nije priznala nikakvu odgovornost za curenje radijacije, niti je ikad priznala da se nuklearna nesreća dogodila na Mayaku 2017. godine.

Vodeći autor novog istraživanja, nuklearni hemičar Georg Steinhauser sa Sveučilišta Leibniz u Hannoveru, u Njemačkoj, rekao je da je više od 1300 atmosferskih mjerenja iz cijelog svijeta pokazalo da je za to vrijeme otpušteno između 250 i 400 terabekulera radioaktivnog rutenijuma-106.

Početkom oktobra 2017. nekoliko evropskih zemalja otkrilo je povišen nivo rutenijuma-106 iznad kontinenta. Na osnovu nivoa koncentracije, vjerovatni izvor zagađenja nalazio se oko Uralskih planina (slika preuzata sa: ISRN)

Rutenijum-106 je radioaktivni izotop rutenijuma, što znači da u svom jezgru ima različit broj neutrona nego element koji ima u prirodi. Izotop se može proizvesti kao nusprodukt za vrijeme nuklearne fisije atoma urana-235.

Iako je rezultirajući oblak nuklearnog zračenja dovoljno razblažen da nije nanio štetu ljudima ispod njega, ukupna radioaktivnost bila je između 30 i 100 puta veća od razine radijacije koja je oslobođena nakon nesreće Fukušima u Japanu 2011. godine, izjavio je Steinhauser za Live Science.

Istraživanje je objavljeno 29.7.2019. u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite Vaš komentar!
Unesite ime ovdje