Previše je karaoke nastupa poslalo muškarca u bolnicu sa kolapsom pluća

Kad neki izvode karaoke, oni im otpjevaju srce. Ali jedan muškarac na istoku Kine otišao je malo dalje od toga. Pjevao je toliko dugo i takvim intenzitetom da je doživio kolaps pluća.

Nakon izvođenja 10 uzastopnih pjesama – i sve to s vrlo visokim notama – 65-godišnjak je patio od bolova u prsima i teško je disao, izvijestio je 8. augusta South China Morning Post (SCMP).

Muškarac, identificiran s prezimenom Wang, sljedećeg je dana posjetio bolnicu u okrugu Nanchang; ljekari su mu rekli da su mu se pluća urušila, stanje poznato kao pneumotoraks. Dr Peng Bin-fei, jedan od ljekara hitne pomoći, izjavio je da se Wang-ovo pluće kolabira “zbog visokog pritiska u plućima koji je uzrokovano pjevanjem visokih nota”, prenio je SCMP.

Međutim, entuzijastični fanovi karaoke nastupa još uvijek ne moraju odustati od mikrofona, pošto je takva povreda izuzetno rijetka i vjerovatno potiče iz postojećeg stanja pluća, rekli su stručnjaci Live Science.

Za vrijeme pneumotoraksa, zrak koji bi normalno ispunio pluća umjesto toga se preusmjerava u područje između pluća i grudnog zida, prema klinici Mayo. Kad se to dogodi, rastući džep zraka pritisne na pluća, forsirajući djelomični ili potpuni kolaps koji uzrokuje poteškoće s disanjem.

Kolaps pluća može se dogoditi nakon traumatične povrede grudnog koša, ali mogu biti uzrokovana i plućna bolest. U slučaju poput karaoke pjevača, koji je izgledao kao “spontani” kolaps, vjerojatno je postojala anomalija pluća koja je prethodno neotkrivena, rekao je dr. Enid Neptune, vanredni profesor medicine na Medicinskoj školi Johns Hopkins u Baltimoru, Maryland

“Tipično, srušena pluća zahtijeva određeni stupanj arhitektonskih nepravilnosti unutar pluća”, izjavio je Neptun za Live Science. “Apsolutno, potpuno normalno pluće obično ne trpi spontani pneumotoraks u nedostatku traume.”

Ove vrste abnormalnosti pluća poznate su i kao mješavine ili bule – zračni džepovi različitih veličina koji se mogu razviti u bilo kojem trenutku tijekom života osobe, rekao je Neptun.

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite Vaš komentar!
Unesite ime ovdje