Standardni savjeti kako živjeti duže uključuju tipično nejasne promjene načina života koje mogu biti izazovne ljudima koji imaju loše navike i užurbane živote: ne pušiti, piti samo umjereno, vježbati, gubiti kilograme, spavati dobro. To je sve sjajan savjet. Ali postoji i nekoliko specifičnih i vrlo jednostavnih (i jeftinih) načina da povećate šanse da ćete vi ili vaša djeca živjeti duže, zdravije. Evo pet jednostavnih savjeta za dugovječnost, a sve se temelje na nedavnim istraživanjima:

Ustanite: Za one koji su dugo zaglavili u stolicama u uredu ili na kauču kod kuće, razbijanje navike može biti nevjerojatno zdravo. Sjedeći manje od tri sata dnevno dodaje dvije godine vašem očekivanom trajanju života, pokazalo je nedavno istraživanje. Ostala su istraživanja otkrila da kultura u sjedećem svijetu potiče oko 173.000 slučajeva karcinoma godišnje. Sjedenje također povećava rizik za dijabetes i gojaznost, dvije stvari za koje se zna da skraćuju život. Ako morate sjediti, razmislite o tome kako zdravo sjediti, uključujući kraće i česte pauze u šetnji.

Pijte kafu: Iako kafa može imati negativne nuspojave za neke ljude, najnovije istraživanje – u više studija, otkriva da kafa uglavnom nije štetna. I izvještaj u majskom broju New England Journal of Medicine sugerira da pijenje više kave – do šest šalica dnevno – može vam pomoći duže živjeti. U studiji se stopa smrtnosti za piće gorljive kafe smanjila od srčanih bolesti, respiratornih bolesti, moždanog udara i dijabetesa i ukupne kategorije „bilo kojeg uzroka“.

Dodajte vlakno: Svatko tko se još uvijek drži svog bijelog hljeba (ili bijelog pirinča) postavlja izgled dugog i zdravog života protiv sebe (ili svoje djece). Hljeb od pune pšenice i druga hrana koja je prirodno bogata vlaknima, uključujući voće, povrće i rižu, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, zaraznih i respiratornih bolesti, gojaznosti, pa čak i nekih karcinoma. Studija iz prošle godine otkrila je da dijeta bogata vlaknima smanjuje rizik od smrti tokom određenog vremenskog perioda. Prerađena hrana navodno „obogaćena vlaknima“ nije pokazala istu korist. I za dodatni poticaj: Jedenje cjelovitih žitarica smanjuje masnoće u trbuhu.

Rezanje masti: Ali isecite pravu mast. Ljudskom tijelu su potrebne masti da bi funkcionirale, ali sve više dokaza otkriva smrtonosnu povezanost sa zasićenim mastima – mastima iz mesa i drugih životinjskih proizvoda. Polinezasićene masti – masti iz biljaka, uključujući orašaste plodove, avokado i drugo povrće – osnovni su aspekt mediteranske prehrane, koja je također niska količina mesa i koja stoji iza zdravog života stogodišnjaka, pokazalo je istraživanje iz aprilskog broja magazina časopis Imunitet i starenje. Prijatelji ,trebate dodatnu motivaciju? Zasićene masti značajno smanjuju broj spermija.

Prošetajte! Šetnja je dobra za vas. Nema sumnje u to. Ali može li vam šetnja pomoći da živite duže? Vjerovatno. Studija iz 2006. pokazala je da su starije osobe koje su mogle prošetati četvrt milje imale veće izglede da budu žive šest godina kasnije. Studija koja je prošle godine izviještena u časopisu “American Medical Association” utvrdila je da ljudi koji hodaju brže – bez obzira na dob ili spol – žive duže od drugih. Osim toga, omogućava vam nešto što ne radite kad ne sjedite.

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite Vaš komentar!
Unesite ime ovdje