Kapetan Anatolij Botsanenko bacio je pismo u Sovjetsko more 1969. Pedeset godina kasnije, čovjek Aljaske pronašao ga je dok je tražio drva za ogrjev.

Kad je Tyler Ivanoff krenuo u potragu za drva za ogrjev oko 20 milja zapadno od svoje kuće u Shishmarefu, malenom gradiću na malom ostrvu na sjeverozapadu Aljaske, nije očekivao da će pronaći puno više – a kamoli pismo staro 50 godina savršeno sačuvano u staroj boci vina.

Kako piše BBC, sovjetsku je notu napisao Anatolij Botsanenko, bivši sovjetski kapetan mora. Bio je mornar na sovjetskom brodu Sulak 20. juna 1969. kada je pisao pismo.

I on je obavio dobar posao pazeći da njegova poruka preživi more.

“Morao sam jako povući”, rekao je Ivanoff, pomenuvši uski, plastični čep od plute. „Koristio sam zube kako bih izvadio zatvarač. Unutra je bilo suho i još je mirisalo na vino ili nešto drugo, stari alkohol. Poruka je bila suva. “

Ivanoff je prvo objavio Facebook fotografije boce i same poruke na Facebooku, tražeći od bilo kojeg ruskog govornika da prevede. Pismo Botsanenka bilo je u osnovi ljubazan i milostiv poziv na zdravlje i sreću – da odgovori i pozdravi Sulakovu posadu:

„Iskreni pozdrav! Sa matičnog broda Ruske daleke istočne flote VRXF Sulak. Pozdravljam vas koji pronađete ovu bočicu i molim vas da cijeloj posadi odgovorite na adresu Vladivostok -43 BRXF Sulak. Želimo vam dobro zdravlje i duge godine života i sretnu plovidbu. 20. juni 1969. “

Televizijska postaja u državnom vlasništvu Rusija-1 uspjela je pronaći sada 86-godišnjeg kapetana – i pokazala mu vlastitu poruku pola vijeka nakon što ju je napisao. Nije mogao vjerovati otkriću, a onda je počeo plakati od radosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite Vaš komentar!
Unesite ime ovdje