Ruski pilot čiji je putnički mlaz izgubio snagu u oba motora nakon što se sudario s jatom galeba nedugo nakon polijetanja u četvrtak, uspio je sletjeti u kukuruzno polje dovoljno glatko da je samo jedan od 233 ljudi na brodu teško ozlijeđen da bude hospitaliziran.

Brzo razmišljanje kapetana, 41-godišnjeg Damir Jusupov, uspoređivano je sa “čudom na Hudsonu” iz 2009. godine, kada je kapetan Chesley Sullenberger sigurno sletio svoj avion u njujorškoj rijeci Hudson, nakon što je udar ptica onesposobio motore.

Stručnjaci kažu da bi dvije tragedije u blizini mogle prisiliti proizvođače zrakoplova i regulatore da razmisle o dizajnu motora kako bi mogli lakše podnijeti udare ptica, iako tehnologija za to još nije dostupna.

Yusupov je cijenjen kao heroj nakon podviga, a ruske televizijske stanice prikazivale su putnike kako stoje u visokoj kukuruzu pored aviona, zagrlivši Jusupova i zahvaljujući mu što im je spasio život.

Avion Aral Airlines A321 Ural Airlines prevozio je 226 putnika i sedmero članova posade koja je poletjela iz moskovske zračne luke Zhukovsky na putu za Simferopol na Krimu.

Šef ruske agencije za zrakoplovstvo Rosaviatsiya, Aleksander Neradko, rekao je novinarima da je posada “donijela jedinu ispravnu odluku” da odmah sleti potpuno nabijeni zrakoplov s kotačima gore nakon što su oba motora neispravno funkcionirala.

Damir Yusupov (41), kapetan kompanije Ural Airlines A321, hoda da prisustvuje konferenciji za novinare u Ramenskoye, tik izvan Moskve, Rusija, četvrtak, 15. avgusta 2019. Kapetan ruskog putničkog aviona u četvrtak je dočekan kao heroj zbog slijetanja njegov avion u polju za polja nakon što se sekundovao nakon polijetanja sudario s jatom galeba, uzrokujući da oba motora ne rade. (AP Foto / Vladimir Shatilov)

„Posada je pokazala hrabrost i profesionalizam i zaslužuju najviše državne nagrade“, rekao je dodavši da je avion bio u potpunosti napunjen sa 16 tona goriva. “Zamislite samo kakve bi bile posljedice ako posada ne donese ispravnu odluku.”

Iz aviokompanije su rekli da je Yusupov, sin pilota helikoptera, iskusni pilot koji je zabilježio više od 3.000 sati leta. Radio je kao advokat prije nego što je promijenio kurs i pridružio se letovskoj školi kada je imao 32 godine. Otac četvorogodišnjaka, avio je Ural Airlinesom od diplomiranja 2013. godine. Kapiten je postao prošle godine.

Jusupova supruga rekla je državnoj televiziji Rossiya iz njihovog doma u Jekaterinburgu da ju je nazvao nakon sletanja, prije nego što je čula za hitnu situaciju.

“Nazvao me i rekao:” Sve je u redu, svi su živi “, rekla je. „Pitala sam šta se desilo, a on je rekao da su ptice udaraile u motor i sletjeli smo u polje. Bila sam prestravljena i u panici zaplakla sam. “

Ruski zvaničnici odmah su požurili da pilota i posadu pohvale. Portparol predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, ocenio je pilote kao „heroje“ i rekao da će dobiti državne nagrade. Premijer Dmitrij Medvedev otvorio je sjednicu kabineta pohvalivši posadu i pitajući ministra saobraćaja da objasni šta se dogodilo.

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite Vaš komentar!
Unesite ime ovdje