Danci opisuju ideju kao “groteskni prijedlog” i kažu da zemlja “nije na prodaju”.

Donald Trump je, kako se izvješćuje, izrazio interes za kupnju ostrva Grenlanda – što je izazvalo burne reakcije danskih zastupnika.

Američki predsjednik je rekao da je na privatnom sastanku sa pomoćnicima i savjetnicima razgovarao o potencijalnoj kupovini autonomne danske teritorije. No, čini se da postoji neka zabuna u vezi s tim da li se bivši poduzetnik za razvoj nekretnina koji je sada predsjednik ozbiljan.

Dva neimenovana izvora izjavila su Reutersu da su se neki savjetnici nasmijali toj ideji – vjerujući da je riječ o šali – dok su drugi to shvatili ozbiljnije.

U međuvremenu, prijedlog na Grenlandu i Danskoj naišao je na snažan otpor.

Grenlandski zastupnik Aaja Chemnitz Larsen, koji zauzima jedno od dva ostrva u danskom parlamentu, napisao je “ne hvala” na Twitteru kao odgovor, dodajući da bi se radije usredotočio na razvijanje jačeg partnerstva s Danskom.

U kasnijem postu na Facebooku rekla je kako bi američka vladavina mogla biti “primamljiva”, ali će na kraju dovesti do veće nejednakosti na najvećem svjetskom otoku.

“Na Grenlandu je nejednakost velika i sve će više porasti ako pređemo iz nordijskog u američko društvo socijalne skrbi, gdje neko mora manje ili više da se brine za sebe”, napisala je.

Danski bivši premijer Lars Lokke Rasmussen, koji je napustio dužnost u lipnju, odbacio je ponudu g. Trumpa kao zastarjeli šaljivački vic.

Rekao je: “To je sigurno šala iz prvog budale … ali potpuno naša sezonka!”.

Nova premijerka države Mette Frederiksen tek treba da komentira to pitanje.

Glasnogovornik vanjskih poslova Danske narodne stranke Soren Espersen rekao je za emiter DR da će to, ako je gospodin Trump ozbiljan, biti “konačni dokaz da je poludio”.

“Pomisao na Dansku da proda 50.000 građana Sjedinjenim Državama potpuno je smiješna”, dodao je.

Martin Lidegaard, zastupnik Danske socijalno-liberalne stranke i bivši ministar vanjskih poslova, ideju je nazvao “grotesknim prijedlogom”. “Govorimo o stvarnim ljudima i ne možete jednostavno prodati Grenland kao staru kolonijalnu vlast”, rekao je.

“Ali ono što možemo ozbiljno shvatiti je da su ulozi SAD-a i interes za Arktik znatno u porastu i oni žele mnogo veći utjecaj”, dodao je.

Nekoliko danskih političara također je sugeriralo da je g. Trump rekao da kupuje zemlju i stanovništvo malo datiran.

Pernille Skipper, zastupnik danske ljevičarske Crveno-zelene alijanse, tvitnuo je: „To puno govori o Trumpu da on zapravo vjeruje da čovjek može kupiti cijelu zemlju i čitav narod.

“Grenland je za Grenlanđane, a ovo nije 19. vek. Nije na prodaju!”

Zastupnik poslaničke stranke Venstre, Michael Aastrup, rekao je: “Ne, Donald Trump – Grenland nije na prodaju!

“Srećom, vrijeme kada ste samo mogli kupiti područja i ljude je prije mnogo godina.”

Ovo neće biti prvi put da američki predsjednik iznosi ideju o kupovini ostrva.

1946, predsjednik Harry Truman ponudio je da kupi Grenland za 100 miliona dolara (82,4 miliona funti).

Gospodin Trump trebao bi posjetiti Dansku početkom rujna, ali nije bilo naznaka da bi na dnevnom redu bila rasprava o mogućoj kupovini Grenlanda.

Grenland, samoupravni dio Danske, ovisan je o ekonomskoj podršci Danske i nalazi se između sjevernog Atlantskog i Arktičkog okeana. Bavi se vlastitim unutrašnjim poslovima, dok ga Kopenhagen vodi odbranom i vanjskom politikom.

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite Vaš komentar!
Unesite ime ovdje